Veel mensen ervaren na kanker problemen wanneer ze weer terug aan het werk gaan, zowel lichamelijk als mentaal. Hun hoofd werkt niet meer zoals ze gewend zijn als ze eenmaal terugkomen op de werkvloer. Het Antoni van Leeuwenhoek heeft een online programma opgezet dat mensen die kanker hebben gehad, helpt om weer beter te functioneren op de werkvloer. Zo krijgen mensen de nodige steun bij het oppakken van hun oude leven!
Minder concentratie en andere cognitieve problemen
Wist je dat ongeveer 1 op de 8 mensen die kanker hebben overleefd, daarna moeite ervaart met denken, concentreren of onthouden? Dit soort cognitieve klachten kunnen het dagelijkse leven flink beïnvloeden. Je aandacht dwaalt snel af, gesprekken gaan langs je heen en je vergeet dingen die je normaal zo op orde had. Zowel thuis als op het werk kun je hierdoor tegen grenzen aanlopen – juist op die plekken waar je je hoofd zo hard nodig hebt om beslissingen te nemen of problemen op te lossen.
Neuropsycholoog Sanne Schagen van het Nederlands Kanker Instituut vertelt: “We zien dat veel mensen wel weer aan het werk gaan na hun behandeling, maar dat het dan toch lastig is om hun taken goed uit te voeren. Daarom hebben we een laagdrempelig, online programma ontwikkeld om hen hierbij te ondersteunen. Er is echt behoefte aan, en het is ontzettend fijn dat we dit nu kunnen aanbieden.”
Leren omgaan met wat anders is geworden
In het programma volgen deelnemers verschillende online modules over onderwerpen als vermoeidheid, geheugenklachten, vertrouwen in jezelf, en hoe je hierover communiceert op de werkvloer. Er zijn twee varianten: één waarin je zelfstandig aan de slag gaat, en een uitgebreide versie met begeleiding van een therapeut. Bij die laatste leer je ook concrete strategieën toepassen in je dagelijkse leven.
De resultaten? Veelbelovend. Deelnemers boekten vooruitgang, vooral degenen die begeleiding kregen. “Iedere deelnemer formuleerde samen met een therapeut drie persoonlijke doelen,” vertelt Kete Klaver, die bij het onderzoek betrokken was. “Een doel kon bijvoorbeeld zijn om naast het werk weer ruimte te maken voor andere dingen – sporten, koken, of afspreken met vrienden. Met behulp van modules als ‘Vermoeidheid in Balans’ en ‘Grip op Planning’ leren mensen omgaan met hun energie en tijd.”
Ervaringen uit de praktijk
De reacties zijn hoopgevend. Eén deelnemer deelt: “Ik heb veel aan deze module gehad en gebruik het nog steeds. Sommige strategieën kende ik al, maar het oefenen en doorlezen hielp me om het écht te begrijpen.” Een ander zegt: “Ik heb geleerd dat ik prima kan werken en leven, ook al werkt mijn geheugen niet meer zoals eerst. Er zijn genoeg hulpmiddelen die me daarbij ondersteunen – zowel thuis als op mijn werk.”
Vanaf nu beschikbaar
Zelfs deelnemers die op de wachtlijst stonden (en dus nog geen module volgden), gaven aan al baat te hebben bij het in kaart brengen van hun sterke en zwakke kanten. Alleen al bewustwording en doelen stellen blijkt helpend te zijn.
Het programma is vanaf nu online beschikbaar via je zorgverlener – denk aan een ergotherapeut of revalidatiearts. En goed nieuws: er wordt hard gewerkt aan een zelfhulpvariant, zodat je straks ook zónder tussenkomst van een professional aan de slag kunt.
Kracht door samenwerking
Het online programma is gebaseerd op een eerder traject voor mensen met hersenletsel, ontwikkeld door het UMCU en Maastricht UMC. In samenwerking met onder andere GGZ inGeest en GGZ NHN zijn er inmiddels drie versies: voor mensen die kanker hebben gehad, mensen met hersenletsel, en mensen met psychiatrische klachten.
Het programma is mede mogelijk gemaakt dankzij steun van KWF Kankerbestrijding.
Bron: avl.nl