Hoe kun je  beter omgaan met angsten?

We zijn allemaal wel eens bang. Iedereen heeft wel angsten, groot of juist klein. Het is belangrijk om je eigen angsten aan te kijken, om te bereiken wat je daadwerkelijk wilt in je leven. Als je dus verder wilt komen, dan is het belangrijk om uit de comfort zone te stappen. Want herken je dat gevoel… dat je je echt super goed voelt, als je iets doet wat je heeeel spannend vindt? In dit artikel geef ik, Katja, je een klein stappenplan over wat je zelf kunt doen om beter om te gaan met je angsten.

Stap 1: Bewust worden van je angst

Heb je ook wel eens ervaren dat je je merkt dat je klamme handjes krijgt, zweet onder je oksels, of dat je snakt naar adem en dat je je eigenlijk niet bewust bent waar dat gevoel vandaan komt? Dan zou het misschien wel zo kunnen zijn dat er ergens een angst verschuilt voor een toekomstige situatie, zoals misschien een presentatie geven, angst voor loslopende honden, maar het kan ook nog meer verscholen zitten, zoals bijvoorbeeld angst om keuzes te maken, of om je kwetsbaar op te stellen. Op het moment dat je je niet bewust bent van je angst, zul je je vervelend voelen zonder reden. Angst slurpt energie. Daarom is het belangrijk om je bewust te worden van je angsten. Pas dan kun je dingen gaan veranderen.

Stap 2: (h)erkennen

Als je weet dat je bang bent, is het belangrijk dat je eerst herkent en erkent dat je ergens angst voor hebt. Angst is er niet voor niks. Jouw lijf probeert je ergens voor te waarschuwen. Zelfs als het een onredelijke angst is (laten we eerlijk zijn… wat kan een Hollandse huisspin nou eigenlijk echt voor kwaad?). Vroeger was angst heel belangrijk.

Als je namelijk niet oplettend genoeg was, kon het zomaar eens zijn dat je in gevaar was zonder dat je dit doorhad.

Angst zorgt ervoor dat je kunt overleven, gaat vluchten als opeens die leeuw voor je neus staat. Zelfs als je heel moe bent, giert de adrenaline door je lijf en kun je bijna het onmogelijke bereiken. Maar angst kan er ook voor zorgen dat je verstart. Of dat je juist super boos wordt en jezelf helemaal verliest. Angst is een oerreactie van ons lichaam.

Pas als je het herkent, en beseft dat het er niet voor niks is, zul je rust ervaren en kun je aan verandering gaan werken. Als je je bang voelt, probeer dan het gevoel van angst en alle lichamelijke sensaties die je daarbij voelt te omarmen. Voel dat het OK is om ergens angst voor te hebben. Misschien niet makkelijk, maar wel belangrijk.

Stap 3: Uitzoeken waar het vandaan komt

Waar komt het gevoel van angst vandaan? Wanneer je een keer gebeten bent door een hond is het heel gemakkelijk om te herleiden waar de angst vandaan komt, maar zoals eerder benoemd, soms ben je je er niet eens bewust van dat je ergens angst voor voelt. Bijvoorbeeld bij keuzes maken…. De angst is er wel, maar door dat je (onbewust) gewoon alle keuzes uit de weg gaat hoef je niet naar het gevoel van die angst toe.

De consequentie is dan wel, indien je hier lang genoeg mee wacht, dat er keuzes zijn die voor jou gemaakt worden door anderen of omdat de situaties zo dan lopen. En misschien zijn dit wel helemaal niet de keuzes die je daadwerkelijk zou willen maken.   Kortom: als je uitzoekt waar je angst vandaan komt, kun je zelf regie gaan nemen over je angst zonder dat je je hierdoor laat leiden uit gemak of onwetendheid.

Als je bang bent, vraag jezelf dan af: waar wil mijn lichaam me voor waarschuwen? Wat heb ik meegemaakt in mijn leven dat ervoor zorgt dat ik me nu zo angstig voel?

Stap 4: Angst aangaan en verwerken

Dus wat te doen?!!

Dat is de angst aangaan en er niet meer voor weg te lopen. Dit kun je met het voorbeeld doen met angst voor honden om naar een vriendin te gaan met een lief hondje, om eerst eens bij de hond in de ruimte te zitten, en dit zo uit te bouwen dat je uiteindelijk het hondje kunt aaien.

Je kunt dit dus echt trainen. Heb je altijd angst om keuzes te maken, dan ga maar eens bewust heel veel keuzes maken, en begin maar in het klein, zoals de keuzes voor de smaken van een ijsje, tot uiteindelijk de keuzes waar het daadwerkelijk om draait. Angstige gebeurtenissen, ook wel trauma’s genoemd, slaan zich op in je lichaam.

Grote kans dat, als jij ooit gebeten bent door een hond, je angst voelt als je een andere hond ziet. Door stapje voor stapje uit je comfortzone te gaan kun je nieuwe patronen ontwikkelen. Een manier die we toepassen in de therapie om angsten minder te maken is door de toepassing van EMDR. Hieronder vertel ik je graag het verhaal van Pien.

Het verhaal van Pien

Pien kwam laatst bij mij, Katja, met angst voor paarden. Toen ze op vakantie een olifantenrit wilde maken met haar dochter, kwam ze er opeens achter hoe angstig ze was met alles met 4 benen waar je op kunt zitten. En ze voelde hoe haar dit belemmerde.

Ze kwam erachter dat dit eigenlijk ontstaan was in haar jeugd toen ze tijdens een rit bijna van het paard was gevallen. Dit was zo heftig geweest, dat op het moment dat ze het idee heeft dat ze op een paard, olifant of kameel moet stappen, dat alle gevoelens van toen, als zweethandjes / hartkloppingen weer helemaal naar boven komen bij het idee.

Voor haar was het heel belangrijk omdat ze heel reislustig is. Door middel van EMDR zijn wij hier samen mee aan de slag gegaan, en is ze haar angst aangegaan en zat ze aan het eind v de sessie trots op het paard! “Ik wil het nog wel een keer proberen. Ik snap wel dat mensen dit fijn vinden om te doen. Ik kan nu rustig op een paard zitten en om me heen kijken. Heerlijk!.”, aldus Pien na de sessie.

Angsten effectief verwerken?

Heb je angsten waar je graag vanaf wil? Waar je zelf al veel aan gedaan hebt maar waar je steeds last van hebt in je dagelijkse leven? Dan is EMDR met de hulp van paarden wellicht behulpzaam voor je! Vraag een eerste sessie aan via deze pagina in Veghel. Wil je liever op onze locatie werken in Weert? Mail dan naar katja@2tangocoaching.nl. We hopen je binnenkort te ontmoeten! Je hoeft niet met je angsten te blijven lopen. Heel veel succes het aangaan van je angsten! Liefs, Katja