Herken jij ook dat je vaak naar je ‘verkeerde’ innerlijke stemmetje luistert?

Het stemmetje dat vindt dat je het nooit goed genoeg hebt gedaan. Het stemmetje dat vindt dat je nog wel wat meer had kunnen geven. Het stemmetje dat vindt dat je nóg wel een stapje extra bij had kunnen zetten want hé…. Zoveel moeite was dat nou toch eigenlijk ook niet geweest?

Het stemmetje wat je het gevoel geeft dat je niet goed genoeg bent of het niet goed gedaan hebt. Dit stemmetje maakt je onzeker, faalangstig, perfectionistisch en bovenal gespannen en gestrest. Het zorgt ervoor dat je een vervelend gevoel over jezelf krijgt. Maar weet je wat, dat stemmetje zit in jóúw hoofd. Dus, dan kun je er ook wat aan doen toch? Ik wil graag wat tips met je delen hoe je ervoor kunt zorgen dat je meer liefdevol naar jezelf kunt gaan kijken. Je helpen om de switch te kunnen maken van jezelf mentale klappen in het gezicht geven met nare gedachtes, naar jezelf recht in de spiegel aan kunnen kijken en kunnen zeggen dat jíj genoeg bent. Dat je goed bent zoals je bent en dat het prima is zoals het is.

1. Hard- harder- hardst

Weet je wat ik zo interessant vind… vaak zijn we voor anderen veel zachter dan voor onszelf. We zijn dus veel kritischer op onszelf dan op de rest van de wereld. En dat is iets wat misschien logisch lijkt, want wie kent jou nou beter dan jijzelf? Jij bent de enige die volledige inkijk heeft in je gedachtes en gevoelens. Jij weet dat je soms dingen eindeloos uitstelt, dat je soms geen idee hebt van wat je aan het doen bent, dat je een sloddervos en chaoot bent die eindeloos alles kwijt raakt. (vooral de laatste telt ook ernstig voor mijzelf, Maree. 😉)

En uiteindelijk voelt het soms misschien onwijs of jij de énige bent die dit zo voelt. Of je de enige bent die soms onzeker is en het even allemaal niet meer weet. Maar dat is niet zo! Dit is iets wat voor ons allemaal geldt. Mensen zijn heer en meester in het dragen van maskers en in het super goed verbloemen van de innerlijke onrust. Daardoor lijkt het misschien alsof de rest van de wereld alles wel helemaal op een rijtje heeft maar geloof mij.. dat is niet zo. We zijn allemaal maar gewoon mensen en we worstelen allemaal met onze eigen dingen, voornamelijk achter gesloten deuren.

Je bent dus helemaal niet raar, niet vreemd of niet gek. Je bent eigenlijk gewoon, heel gewoon. Een mens met talenten en gebreken en dat is helemaal goed.

2. Leg de lat eens op een haalbare hoogte

Jezelf uitdagen is natuurlijk heel erg goed. Er zou ook niks aan zijn als de lat op een hoogte zou liggen waarmee je er met je ogen dicht overheen kunt stappen. Maar er bestaat ook een ander uiterste… de lat op zo’n hoogte leggen waardoor het niet eens mogelijk zou zijn om te kunnen behalen. In dat geval faal je dus altijd, en hoe voelt dat… Juist, mega vervelend. Je wordt nóg harder voor jezelf want jeetje, het is je alweer niet ‘gelukt’. Je bent boos op jezelf, teleurgesteld en diep van binnen misschien ook wel erg verdrietig. Klinkt niet als een ideaal en fijn plaatje hé? Ga eens voor jezelf na hoe je jezelf graag zou willen voelen. Wat voelt er fijn, wat zou je nou een voldaan gevoel geven en dan de hamvraag: is wat jij van jezelf verwacht ook haalbaar? Zo ja, ga ervoor! Zo nee, krab jezelf eens achter je oren en verleg je lat. Gun jezelf een overwinning, gun jezelf een succeservaring. Juist die dingen stimuleren onszelf en zorgen voor een goed gevoel. 1 kilometer in 10 seconden rennen gaat je niet lukken, nóóit. Dus waarom dat eindeloos proberen? Hak het eens op in kleine stukjes.

 

3. Je bent een mens, geen robot

Mens zijn is heus niet zo makkelijk als het op het eerste oog lijkt. Je hebt te maken met allerlei factoren en ingewikkelde dingen zoals emoties die soms alle kanten op vliegen, humeuren die komen en gaan, een lijf wat zich de ene dag beter voelt dat de andere dag, je hebt een intuïtie die je soms een totaal onpraktische kant op trekt en daarnaast zijn we ook nog eens verworven in een complex web van allerlei sociale relaties. En dat is nog maar het topje van de ijsberg… zie je wel, het valt heus niet mee.

Al deze dingen bij elkaar zorgen ervoor dat je soms gewoon een beetje uit balans raakt. Je voelt je dan bijvoorbeeld moe, niet zo vrolijk of je bent niet vooruit te branden.

Het is hard werken om al deze bovenstaande dingen in balans te houden, en de ene keer lukt dat beter dan de andere keer. En dat is ook helemaal oké. Je bent namelijk geen robot die alles perfect kan doen. Je bent een mens van vlees en bloed met gevoel. We verwachten te vaak van onszelf dat we als een soort robots door het leven kunnen gaan. Elke minuut benutten, alle vakjes afvinken en de hoogst haalbare prestaties behalen.

Dat is totaal niet realistisch en dat lukt dus ook niet. Juist omdat het niet realistisch is, is het ook niet terecht om hard voor jezelf te zijn daarover. Je bent gewoon lekker mens, elke dag een beetje anders en zo hoort het ook te zijn.

 

4. Kijk met zachte ogen naar jezelf, je mag zijn zoals je bent

Ik las eens in een boek de termen met ‘zachte ogen’ en ‘harde ogen’ kijken. Het greep me meteen aan omdat ik direct voelde ze ermee wilden zeggen. Met harde ogen kijk je gefocust, doelgericht. Je wilt je best doen om in de verte iets te zien. Het is de controle willen houden in plaats van los durven laten. Ondertussen mis je de helft of nog meer van wat er allemaal te zien is. Je knijpt met je ogen. Je houdt je adem vast en alle spieren in je lijf spannen zich onbewust een beetje aan.

Met zachte ogen kijken daarentegen is het tegenovergestelde. Met een brede blik alles ontvangen wat er te zien is, aanwezige zijn en ontspannen. Verbonden zijn met alles wat er is en ook vooral verbondenheid met jezelf. Verbinding met zachtheid en rust. Je verhoogt je bewustzijn, je wordt je bewust van het hele geheel.

Ben je benieuwd? Ik heb een experimentje voor je:

Kijken met harde ogen:
– Ga rustig zitten op een stoel;
Wanneer je ontspannen zit, kies je een object voor je;
Focus intens op dit object;
Concentreer je hierbij op het gehele object: de vorm, kleur, het materiaal etc.;
Neem waar wat het effect is op jouw ademhaling, spierspanning en gevoel;

Kijken met zachte ogen:
– Kijk opnieuw naar ditzelfde object zonder dat je je ogen dichtknijpt en wazig kijkt;
Ontspan je ogen;
Sta toe dat je ogen een zo groot mogelijk oppervlak waarnemen, zowel boven als onder, als rechts en als links van dit object;
Zorg ervoor dat je gemakkelijk blijft zitten en houdt je ogen wijd open;Wees bewust van het gevoel dat je waarneemt wanneer je alles in jouw blikveld voorbij laat komen terwijl je naar dat ene object blijft kijken;
Oefen dan eens verder met het kijken met zachte en harde ogen door het met elkaar af te wisselen en voel eens wat het effect is op jouw ademhaling, spierspanning en gevoel.

Start vandaag om met zachte ogen naar jezelf te kijken

Ik zou je uit willen dagen om ook eens met zachte ogen naar jezelf te gaan kijken. Jezelf helemaal te gaan zien voor wie je bent. Met al je mooie kanten, talenten, eigenschappen, successen en eigenaardigheden.

Heus, het is helemaal niet erg als het soms gewoon even niet zo lekker gaat. Sta jezelf toe om dat ook niet zo erg te vinden. Wanneer je jezelf hiertegen verzet en vindt dat het persé anders had moeten zijn, maak je het eigenlijk alleen nog maar erger. Want feit is… het ís nu eenmaal niet anders.

Morgen gaat opnieuw de zon op, morgen doe jij opnieuw je ogen open en kijk je met een zachte blik de wereld in. Zacht naar anderen en vooral ook zacht naar jouzelf. Er is geen reden om zo hard te zijn voor jezelf. Wanneer je jezelf meer gaat accepteren zoals je bent, helpt dat om minder hard voor jezelf te zijn. Zo ontwikkel je meer zelfvertrouwen en ontstaat er mee ruimte om lief te zijn voor jezelf.

Je bent namelijk helemaal goed zoals je bent, mooi mens!

 

Liefs,

Maree

Niet langer zo hard zijn voor jezelf?

Boek je eerste sessie bij de paarden!